A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Híreink | Védett eredetű lett a Vasi vadkörte pálinka

Védett eredetű lett a Vasi vadkörte pálinka

2018. március 26.

Az Eredetvédelmi Program keretében nemzeti oltalmat kapott a Vasi vadkörte pálinka – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, a Magyar Pálinka Házában.

Fazekas Sándor kiemelte: a Vasi vadkörte pálinka révén egy újabb pálinkavidék is felkerült a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsök termőtájai közé. A gyümölcs termőhelye és a pálinka ugyanis összekapcsolódik a magyarországi és az uniós eredetvédelmi rendszerben. A tárcavezető emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium 2014-ben tűzte ki célul, hogy minél több magyar élelmiszer és ital legyen földrajzilag eredetvédett, ezáltal megfelelő minőségben jelenhessen meg a belső és külső piacokon egyaránt. Ennek jegyében indult el 2015-ben az Eredetvédelmi Program.

A földművelésügyi tárca kiemelt figyelmet fordít arra, hogy lehetőleg az ország valamennyi jelentős termőhelye eredetvédelmet kapjon, így minél több pálinkavidéke legyen az országnak. Fontos, hogy Magyarország a megfelelő jogi és szakmai háttérrel élni tudjon az Európai Unió eredetvédelmi szabályai által nyújtott lehetőségekkel.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a vadkörte olyan különleges gyümölcs, amelyet már az ókorban is ismertek, és szerettek az emberek. Amikor a térség eredetvédett pálinkájáról született döntés, azért a vadkörtére esett a választás, mert az a vidék egyik leggyakoribb vadgyümölcse.

Az előállító Birkás Pálinkaház tulajdonosa, Birkás István kijelentette: a Vasi vadkörte pálinka oltalom alá helyezésével egy helyileg ismert érték kapott most eredetvédelmet.

2016-ban 965 ezer hektoliterfok pálinka – egy hektoliterfok 2 liter 50 százalékos pálinkának felel meg – került kereskedelmi forgalomba, szemben az előző évi 908 ezer hektoliterfokkal. A bérfőzött párlat mennyisége tavaly 4,3 millió hektoliterfok volt, 2015-ben ez a mennyiség 4,8 millió hektoliterfok volt.

A termékleírás a kapcsolódó anyagok menüpontra kattintva megtekinthető.

forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/vedett-eredetu-lett-a-vasi-vadkortepalinka