A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Agrárminisztérium Pálinkája 2021

Gyulai Pálinka Manufaktúra – Érlelt Szilva Pálinka

Az alapítók egy olyan főzdét álmodtak meg, amely csak kiváló minőségű pálinkákat állít elő, lehetőleg a helyben megtermő gyümölcsökből, autentikus környezetben, vagyis egy olyan térségben, ahol már megvan a pálinkához való kötődés. Így esett a választásuk Gyula városára, ahol a pálinka kiemelt szerepe egészen 1731-ig nyúlik vissza, amikor is a város első pálinkafőzdéjét báró Harruckern János György megalapította, mondván: „legyen Gyulán sernevelde és pálinkafőzde is!” A báró kezdeményezése jó néhány követőt eredményezett a pálinkás szakmának és ennek a közel 300 éves hagyománynak lett folytatója a Báró Harruckern – Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.

A Gyulai Pálinka Manufaktúrát 2008-ban alapították. A pálinkaüstök termében – melyet szentélyként kezelnek a manufaktúrában – modernebb, úgynevezett egykörös lepárlási technológiát alkalmaznak, 2 főzőüsttel. A magyar gyártmányú Hagyó 450 literes üsttel a kereskedelmi pálinkáikat készítik, a német Kothe 350 literes üsttel a bérfőzetők párlatait.

Más dolgokban is különlegesnek számítottak az induláskor, hiszen női főzőmesterrel büszkélkedhettek, és erdei gyümölcsökből készítették első pálinkáikat. Mindez akkor – 14 éve – egyedülállónak számított a piacon, így felkeltette a közönség érdeklődését és jelentős sikereket aratott. Kezdetben az olyan alapanyagot, mint a szilva, az alma, a kökény és a faeper a környékbeli gyümölcsösökből vásárolták, a további gyümölcsök, mint a szőlő, a kajszi, a vilmoskörte és egyéb gyümölcsök távolabbi területekről érkeztek a pálinkához. Az évek során jobban megismerve a hely adottságait és klimatikus viszonyait, saját területeken gyümölcskerteket hoztak létre, így mára 15 hektáron maguk termesztik a kajszit, a bodzát, a birset, az almát, a sajmeggyet, a faepret és természetesen a környék ikonikus gyümölcsét, a szilvát is.

A manufaktúránál állandóan kísérleteznek; mindig valami újon, valami különlegesen törik a fejüket, mindezt a hagyományok életben tartásával összhangban. Termékújításaik külön kategóriákban jelennek meg a piacon, ezért is rendelkeznek számos termékcsaláddal, úgymint a Gyulai sorozat (a színes agaras sorozat), az Ágyas termékcsalád (aszalt gyümölcsre ágyazva), a Gyulai Évszakok (házasítások), Gyulai mélyvíz (60 %-os alkoholtartalommal) és a Karácsonyi lélekmelegítő sorozat.

Az Agrárminisztérium pálinkájának választott Érlelt Szilva Pálinkáról azt vallják, hogy kísérletezéseik egyik szép példája. Az ital alapját adó szilvapálinka 2012-ben készült, majd a párlatot tölgyfahordóban érlelték, így lett az eredmény egy szépen megalkotott, elegáns termék.

Ez a pálinka eszenciája hitvallásuknak, hiszen tökéletesen megmutatja a gyümölcsön keresztül a tradíciók és hely iránti elkötelezettségüket, a magas minőségen keresztül törődésüket és szakértelmüket, az érlelésen és az eltelt éveken keresztül pedig hosszútávú gondolkodásmódjukat.