A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

2020

2020-ban hetedik alkalommal került sor az Agrárminisztérium Nemzeti Pálinkakiválóság Programjának lebonyolítására. A megmérettetés során a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselhetik ezt az ágazatot.
A Program a tavalyi évben jelentős változásokon esett át, ezek kedvező visszhangjára reflektálva idén is önálló rendezvényként valósult meg.
Célja változatlanul a földrajzi árujelzővel rendelkező pálinka és törkölypálinka fogyasztási kultúrájának minőségi szintre emelése, a termék gasztronómiai jelentőségének megismertetése, népszerűsítése mind a hazai, mind a külföldi fogyasztókkal.

A minimum és maximum nevezhető tételszám és a kötelező nevezési kategóriák (birs, vilmoskörte, meggy, kajszibarack, szilva, szőlő) idén is biztosították, hogy reprezentatív válogatást tudjunk a nagyközönség elé tárni.
A tavalyi változások okozta új irányt igazolja vissza az is, hogy az idei, pandémia sújtotta nehéz évben is számos kereskedelmi főzde mérettette meg pálinkáit, így téve Magukat és Programunkat is elismertté és szakmailag sikeressé.

A Program lebonyolítására idén is az Agrárminiszter által felkért Szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH) szoros együttműködésével került sor.

 

Minősítés menete

A nevezett tételek részletes analitikai vizsgálatát a NÉBIH, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság végezte. A teljes konszenzus biztosítása érdekében a pálinkaminősítők az alapbírálaton, anonim módon (vakkóstolással), minden egyes tételt megkóstoltak és kiválasztották azokat, amelyeket Pálinkakiválóságnak vagy TOP Pálinkakiválóságnak határoztak meg. Azon tételeket, amelyeket a minősítők közül akár egy ember is TOP Pálinkakiválóságnak ítélt, valamennyien újra megkóstolták és a végső minősítés többségi szavazással került kialakításra. A kiválóságnak választott tételek szöveges jellemzését a Pálinkaminősítők 2‒3 fős csoportokban készítették el, melyeket e könyv lapjain ismerhetnek meg az érdeklődők.

 

Pálinkakiválóság tételek

A termék érzékszervi tulajdonságai elválasztási és technológiai hibától mentesek, aromatikája tiszta, az alapanyagra és a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel rendelkezik. A minősítést elnyerő tételeket tökéletes cefrézési és lepárlási technológiával készítették, jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek, emellett a szüret időpontja – mely a gyümölcs minőségét befolyásolja – megfelelően lett meghatározva. A gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamely tulajdonságuk kiemeli őket az átlagos tételek közül. Nemzetközi viszonylatban jó és nagyon jó értékelést elérő pálinkák.  A tételeket bátran ajánljuk minden érdeklődőnek.

 

TOP Pálinkakiválóság

A kategóriáján túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi őket, amely alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják. A pálinkaminősítők e termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemzéseket adtak, ezzel is hangsúlyozva az adott pálinka különlegességét.
Minden tétel nemzetközi viszonylatban, a hozzájuk hasonló kiváló termékek közt is remekül helytáll,  a hivatalos versenyeken kiemelkedő, nagy aranyéremmel, illetve champion díjjal minősített pálinkák.

 

Agrárminisztérium pálinkája

A kötelező alkategóriák TOP Pálinkakiválóságnak minősített tételei közül került kiválasztásra. Olyan termék kaphatja ezt a címet, amely bármikor méltó képviselője azoknak a pálinkáknak, amelyek a magyar gyümölcs szépségeit, a termelők elhivatottságát és hagyományainkat is egyszerre képesek megjeleníteni a legmagasabb minőségben.