A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

– Agrárminisztérium pálinkája 2019

Márton Pálinkafőzde és a Magyar Kajszibarack pálinka

Márton János 1991-ben alapította pálinkafőző vállalkozását már nyugdíjas éveire készülve.
A Györkönyben lévő Községi szeszfőzdét vette meg, ahol egy 100 éves „kisüsti”, azaz hagyományos lepárló rendszerű berendezésen hódolt hobbijának. Kezdetben csak hétvégente feleségével, Mariettával és lányaival.


A korábbi üzleti múltjából fakadóan nagyon komoly technológiai, pénzügyi és marketing koncepcióval rendelkezett. Ez kiterjedt az alapanyag beszerzési helyeire – a termelőkkel kialakított partnerkapcsolatra –, az abból előállított pálinka magas minőségére – megfelelő technológiára, hozzáértő kollégákra – és az egyedi márka kialakítására is.Ezek jelentették a vállalkozás alapját.
Amikor a vállalkozás indult, nagyon kevés megfelelő szakirodalom állt rendelkezésre, nem csoda tehát, hogy a jó pálinka készítésének mikéntjét autodidakta módon sajátította el.

Több mint 8 éves szakmai munka eredményeként mondhatja el ma a tulajdonos, hogy kollégái magas szakmai képzettséggel és naprakész, folyamatosan tréningezett érzékszervi képességekkel rendelkeznek, mely hitvallása szerint a minőségi pálinka előállítás elengedhetetlen része. Valamennyi Márton és Lányai márkacsaládba tartozó pálinkára igaz, hogy az előállításánál a fő cél az, hogy az alapanyag gyümölcs jegyeit különlegesen illatos, parfümös formában, az ízét az illattal tökéletes harmóniában megmutató terméket állítsanak elő.
Termékeik magas minőségét számos hazai és nemzetközi magas rangú elismerés tanúsítja. A pálinkás szakma és a fogyasztók közönsége számos újításért is hálás lehet nekik. Elsőként a Márton Pálinkafőzde választott 2005-ben pálinka alapanyagnak málnát, a szakma csodálkozását és a vásárlók kirobbanó érdeklődését is kiváltva. Gurulós málnapálinkájuk előállítása jelentős szakmai kihívás volt, de megérte a befektetett energiát, mert trendet indított el a prémium minőségi pálinka történetében. Lányának esküvőjén ivott egy csodálatos Irsai Olivér szőlőből készült bort, mely rögtön elindította alkotói fantáziáját, ennek eredményeként 2006-ban forgalomba is került az ország első Irsai Olivér szőlőpálinkája, mely egy másik trendet teremtett és elindította a ma tapasztalható szőlőpálinka készítési gyakorlatot. Napjainkban a Márton Pálinkafőzde a pálinkás szakma etalonja az üzleti szemléletben, a Márton és Lányai márka pedig a prémium pálinka tekintetében.

Az Agrárminisztérium pálinkájának választott Magyar Kajszibarack pálinkáról annak sajtóbemutatóján részletesebben is mesélt a tulajdonos. A kajszibarack a kezdetektől szerepelt a termékpalettájukon, mert hitvallásuk szerint egy fontos gyümölcs, nemzetközileg is ismerik, a belőle készült pálinkájuk pedig mindig sikeres termék volt, a versenyeken szépen szerepelt, a fogyasztók is kedvelik. Ez a pálinka 2018-ban, egy olyan évben készült, amikor jelentősek voltak a fagykárok, főként a kajszibarackosokban. Sok helyen teljesen elfagyott a gyümölcs, szerencsésebb helyeken pedig csak annak egy része. Nem csoda tehát, hogy a korábbi évektől eltérően másfélszeres áron jutottak alapanyaghoz. Márton János véleménye szerint, a kis termésre a fa jobban tudott figyelni, sokkal több tápanyagot kapott, így aromadúsabb gyümölcs fejlődött. Ezért találhatták a bírálók ezt a pálinkát kiemelkedőnek, mert a különleges gyümölcsből készült pálinka sokkal intenzívebben tartalmazza a kajszibarackra jellemző aromákat, így nagyon illatos, színes ízvilágú, tökéletes harmóniában lévő, igen szép, jóivású pálinkát eredményezett.