The National Pálinka of Excellence Program is committed to responsible alcohol consumption.
By entering the website, you confirm that you are of legal drinking age in the country where this site is accessed.

News | TOP Pálinkakiválóságok Pálinkakiválóságok 2019. Agrárminisztérium Pálinkája 2019

TOP Pálinkakiválóságok Pálinkakiválóságok 2019. Agrárminisztérium Pálinkája 2019

2019. June 28.

Gyümölcspárlat bárhol készülhet, pálinka azonban Magyarországon, magyar gyümölcsből

A minőségi forradalom a főzőmestereknek és a sikeres vállalkozásoknak köszönhető, hiszen a mennyiségi kihozatal helyett megmutatták, hogy a pálinka méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen.

A pálinka nemzeti italunk, hungarikum, folyamatosan növekvő fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult. Ez köszönhető egyrészt a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló jelentős támogatási forrásoknak – ismertette az államtitkár.

Zsigó Róbert hozzátette: ehhez a pálinkaevolúcióhoz az agrártárca részéről is igyekszünk minden segítséget megadni. A minőséget ösztönző szabályozás mellett ezt az ügyet leghatékonyabban szakmai rendezvényekkel, különféle marketingeszközök hozzáadásával és uniós eredetvédelemmel szolgálhatjuk. Ez a szándék szülte meg a 2014-ben elindított Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötletét is. Az agrártárca államtitkára hangsúlyozta: a program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is.

Díjazott pálinkaházak képviselői

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program ismét teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül a Márton és Lányai Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája nyerte el az Agrárminisztérium pálinkája 2019 címet. A 2019. évi Programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. A Programot legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelve, hiteles szakmai elnökkel és nemzetközi szinten is elismert minősítőkkel bonyolítottuk le.