The National Pálinka of Excellence Program is committed to responsible alcohol consumption.
By entering the website, you confirm that you are of legal drinking age in the country where this site is accessed.

News | Az Agrárminisztérium Pálinkája 2020

Az Agrárminisztérium Pálinkája 2020

2020. December 15.

2020. évi Nemzeti pálinkakiválóság Program

Nagy Árpád és Erdős Norbert

 

A koronavírus-járvány miatt ez az év mindenki számára rendhagyó, kihívásokkal teli, ami a pálinkafőzdéket sem kímélte. Ebben a nehéz helyzetben sem szabad elfelejtenünk, hogy a pálinka nemzeti italunk, ami méltó vetélytársa lehet a legnemesebb italoknak – mondta Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program szűk körben megtartott díjátadóján.

Az államtitkár kiemelte, a pálinka népszerűsége az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett, a kereskedelmi főzdék előállítása is igazodott a fogyasztói igényekhez. Tudatosítani kell a pálinka gasztronómiai jelentőségét, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani a kulturált, és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetésére a hazai és a külföldi fogyasztók körében– tette hozzá Erdős Norbert. 

A korábbi évekhez hasonlóan a 2020-as Program lebonyolítása a Szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szoros együttműködésével került sor. Az idei Programra összesen 20 pálinkafőzde, 138 tétellel nevezett. A részletes analitikai vizsgálatot a Nébih, az érzékszervi minősítő bírálatot a hagyományoknak megfelelően a magas kvalitású, független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezte. A szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

Az államtitkár hangsúlyozta, a mostani számok is azt mutatják, hogy a járvány okozta nehéz gazdasági helyzet és az idei év rossz gyümölcstermése ellenére egyre népszerűbb a Program a kereskedelmi főzdék körében. A tavalyi pozitív tapasztalatok mellett a mostani évben is sikerült további eredményeket elérni, például színvonalas, más versenyektől távolmaradó főzdék nevezésével –fűzte hozzá. 

Árpád és Vadász Pálinkák – Prémium Piros Vilmos Pálinka és Az Agrárminisztérium pálinkájának járó kristályváza

A tavalyi nagy siker után idén már második alkalommal választották meg a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját, amit ezúttal az Árpád és Vadász Pálinkák- Árpád Pálinkatanya Prémium Piros Vilmos pálinkája nyert el. A pálinka különlegessége nemcsak gyümölcsösségében rejlik, hanem abban, hogy 2016-ban már megkapta az ország pálinkája címet. 

Hegedűs Mónika és Nagy Árpád főzdetulajdonosok

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád és Vadász Pálinkák tulajdonosa a díjátadón elmondta, a főzdénél a pálinkakészítés tudománya öt generációra nyúlik vissza, a pálinka iránti szenvedély elengedhetetlen része az életüknek.

A 2020. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjazott pálinkaházai és tételei