A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.
Takács László

Szakmai elnök 2019-

Pálinkaminősítő 2014-2018

Pálinkabíráló, érzékszervi bíráló tréningek szervezője, oktatója. Az évek óta 1000 feletti mintaszámmal rendelkező Quintessence (korábban ongai) Pálinka és párlatverseny versenyigazgatója, főszervezője. Az elmúlt években kétszer volt az ország legjobb bérfőzetője, az ország legjobb bérfőzetett párlatának készítője.

Szőke Bálint

Pálinkaminősítő 2022-

Közlekedésmérnök, pálinkamester szaktanácsadó, pálinkabíráló, díjnyertes magánfőző

Mladonczki István

Pálinkaminősítő 2022-

Pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló, díjnyertes magánfőző, kereskedelmi logisztikus

Lovassy György

Pálinkaminősítő 2022-

Élelmiszermérnök, lepárló berendezés tervező, értékesítő, telepítő, szaktanácsadó, oktató, pálinkabíráló, érzékszervi bíráló tréningek szervezője, a Gyulai Pálinkafesztivál – Brillante versenyigazgatója, korábban a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója.

Adamik Anikó

Pálinkaminősítő 2019-

Élelmiszermérnök, pálinkabíráló. Számos nagydíjas pálinka készítője. Élelmiszer-kutatási és gyümölcstermesztési szakember.

Dúl Udó Endre

Pálinkaminősítő 2015-

Élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök, pálinkabíráló. Élelmiszer érzékszervi bíráló, több pálinka és párlat témájú kutatás résztvevője.

Csendes Zsolt

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkamester, a Henriette Brandy párlatmestere, bor-és pálinkabíráló, az érlelés technológia megszállott kutatója.

Gulyás Csaba

Pálinkaminősítő 2015-2019

A WSET  párlatokra szakosodott oktatója, szakíró, szaktanácsadó, több italvilágmárka nagykövete.

Kielmayer Kristian

Pálinkaminősítő 2014-2016, 2019-

Szakmai elnök 2017-2018.

Közgazdász, borász, WSET diplomás bor- és párlatszakértő. Az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) tagja, oktató hazai és külföldi iskolákban.

Nyilasi Béla

Pálinkaminősítő 2015-2019

A Mámor Pálinkaház alkalmazottja, az elmúlt évek egyik legsikeresebb pálinkafőző mestere,számos nagydíjas bérfőzetett pálinka társalkotója.

Pucsok Sándor

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkabíráló, a Tiszadadai Pálinkafőzde főzőmestere, számos díjnyertes bérfőzetett párlat előállítója.

Pavlicsek Csaba

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkamester, pálinkabíráló, vendéglátási szakember, szakács, oktató, az aromakutatás és a pálinka gasztronómiai szerepének elhivatottja, négyszeres országgyőztes párlatfőző mester.

Pataki Attila

Pálinkaminősítő 2015-

Pálinkabíráló. A Pálinkapatak Kft. ügyvezetője,főzőmestere. A Dunántúl egyik legeredményesebb bérfőzdéjének tulajdonosa.

A szakmai elnök : Panyik Gáborné dr.

Szakmai elnök 2014-2017

1951- 2017

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program 2014-es indulásától kezdve számos szakember működött közre annak sikeres megvalósításában, ám közülük is kiemelkedett szakmai tudásával, emberi kvalitásával: Panyik Gáborné dr. A 2017-es évben már nem tudta segíteni munkánkat.

Gyöngyösön született, Mátrafüreden nevelkedett. Rajongott a természetért, minden virág a kedvence volt. Okleveles vegyészmérnöki diplomát szerzett 1974-ben.
Doktori fokozatát 1986-ban a Sherryzálás (élesztőhártyás érlelés a szerk.) kémiai és biokémiai folyamatainak vizsgálata címen végzett kutatásával érdemelte ki. 1994-től elsősorban a párlatokkal, és a gyümölcspárlatokkal foglalkozott és kezdett az ital-technológia területén oktatni. A szesz- és italtechnológia elméleti és gyakorlati szakembereként vált ismertté a pálinka előállítók számára hazánkban, és nemzetközi viszonylatban is. Akkor kezdett pálinkával foglalkozni, amikor az még nem a mai értelemben vett pálinka volt. Eltökéltségének, céltudatos és áldozatos munkájának nagy része volt abban, hogy a „kommersz” italok visszaszorultak és a magyar pálinka méltó helyére került. Hogy a pálinka szeretete nem gyermekkorából fakadt, azt mi sem bizonyítja jobban, mint ahogyan egy pár éve adott interjújában megfogalmazta első élményeit: „Még emlékszem, nagyapám mindig hozta a vasárnapi ebéd előtt a házi pálinkát, én meg gyerekként majd leszédültem a székről csak a szagoktól. A vegyes gyümölcspálinka illata – egyeseknek szaga – belém égett. A pálinkát jó ideig elkerültem, aztán egyszer kóstoltam birsalmapálinkát, onnantól kezdve kezdtünk el barátkozni.”
Jelentős szakmai szerepet vállalt a pálinka eredetvédettségének előkészítésében. Kivette részét a pálinkás szakmai szervezetek munkájából is, hiszen a 2004-től Pálinka Céh Egyesület elnöke, megalakulásától a Pálinka Nemzeti Tanács és a Szatmár-Beregi Szilva Pálinka Lovagrend tagja volt. 2004-től szakmai vezetője volt a HunDeszt pálinkaverseny néven rendezett megmérettetésnek. Pálinkáról írt szakkönyvei alapművek. 2010-től számos a pálinka tekintetében nagyon fontos kutatásban vett részt, úgymint a pálinka földrajzi oltalmával, valamint a pálinkák aromaeredetével kapcsolatos vizsgálatokban is. Nevéhez fűződik a hazai pálinka bírálati tréningek tematikájának kidolgozása. Ma hazánkban nincs olyan pálinkás szakember, aki ne ismerte volna legalább a nevét és/vagy munkásságát, melyben jelentős szerepe volt az általa irányított egyetemi szintű pálinkamester szakmai képzésnek is.

 

 

A szakmai koordinátor : Domján Zsuzsanna

Projektkoordinátor 2014-

Előkészíési és lebonyolítási bizottság vezetője. Kertészmérnök, pálinkát értő szakember, a Program indulása óta a lebonyolítás szakmai háttérmunkáit irányítja a minisztériumban.

 

 

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2014

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Főfai Krisztina, Béli Géza, Gervai János,  Gulyás Csaba, Kielmayer Kristian, Kovács András, Máthé Gábor, Takács László, Soós Kálmán

Szakmai koordináció: Petzold Attila, Domján Zsuzsanna

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2015

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Dúl Udó Endre, Gervai János, Gulyás Csaba, Dr, Gyenesei István, Kovács András, Máthé Gábor, Soós Kálmán, Takács László

Szakmai koordináció:  Domján Zsuzsanna, Szöllősi Edit.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2016

Pálinkabírálók: Panyik Gáborné dr., Dúl Udó Endre, Csendes Zsolt, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Takács László, Pataki Attila,Szöllősi Edit

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2017

Pálinkabírálók: Takács László, Szöllősi Edit, Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Dr. Berki Zolna, Schmidt Eszter

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2018

Pálinkabírálók: Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kovács András, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor, Szöllősi Edit, Takács László,

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Schmidt Eszter, Árkossy Krisztina, Kocsis Tibor, Kovács Anna, Dr. Zsigmond Attila, Soós Kálmán, Mihályi László.

Pálinkabírálók és szakértő segítők 2019

Pálinkaminősítők: Adamik Anikó, Csendes Zsolt, Dúl Udó Endre, Gulyás Csaba, Kielmayer Kristian, Nyilasi Béla, Pataki Attila, Pavlicsek Csaba, Pucsok Sándor, Szöllősi Edit,

Szakmai koordináció: Domján Zsuzsanna, Schmidt Eszter, Dr. Zsigmond Attila.