A Nemzeti Pálinkakiválóság Program
elkötelezett a kulturált alkoholfogyasztás iránt.
Az oldal belépésével megerősíti,
hogy már elmúlt 18 éves.

Híreink | A magyar pálinkát, nemzeti italunkat öt földrész 76 országában vásárolják

A magyar pálinkát, nemzeti italunkat öt földrész 76 országában vásárolják

2018. március 26.

Öt földrész 76 országába értékesítünk pálinkát – jelentette ki a földművelésügyi miniszter a Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén a parlamentben.

Fazekas Sándor emlékeztetett: a Földművelésügyi Minisztérium először 2014-ben hirdette meg a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára a Nemzeti Pálinka-kiválóság Programot, melyet 2015-től kezdve a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) országos pálinka- és törkölypálinka versenyével közösen szerveznek.

A miniszter rámutatott: míg 2010-ben valamivel több mint 500 pálinkafőzde működött az országban, addig most már mintegy 600. A kereskedelmi főzdék száma is gyarapodott, 72-ről 138-ra. Az országkóstolóra nevezett tételek száma szintén emelkedett. Idén 43 pálinkaháztól összesen 382 tétel érkezett. A program sikerét mutatja a pálinkakiválóság minősítést elérő tételek száma. Összesen 115 tétel kapta meg ezt a címet, míg 46 a TOP Pálinkakiválóság minősítést – sorolta Fazekas Sándor.

Mihályi László, a PNT elnöke arról beszélt: a PNT Országos pálinka és törkölypálinka versenyre nevezett pálinkák minősége egyre jobb. A kiosztott díjak is ezt mutatják, 110 arany, 144 ezüst és 88 bronz minősítést ítéltek oda.
Emellett a legkiválóbb pálinkák több különdíjat is kaptak. Magyarország legjobb pálinkája címet 2017-ben a Mályinkai Pálinkafőzde Konkordi-Izabella szőlőpálinka kapta.

A PNT elnöke elmondta: a múlt évben valamivel több mint 1,9 millió liter, míg az azt megelőzőben mintegy 1,8 millió liter pálinkát hoztak forgalomba Magyarországon.

(MTI/FM Sajtóiroda)